NLBE NLBE FRDEEXPORT

Op naar Zwolle!

Balisto Barnkamper Marilyn ABS Heemskerk

(Balistodochter Barnkamper Marilyn 506 met Linda de Jong tijdens de avondbloesemshow te Zoelen waar ze als reservekampioene werd gehuldigd. Foto: Els Korsten)


Waar de één zweert bij aparte huisvesting en een aangepast rantsoen, hoeven de twee NRM kandidates bij Barnkamper Holsteins niet te rekenen op een speciale behandeling. Met een no-nonsense aanpak bereiden Leo, Linda en Artje de Jong hun Barnkamper Marilyns voor op de NRM


Keuringsliefhebbers in Nederland staan weer in de startblokken voor de vijftiende editie van de NRM.  De individuele deelnemers zijn bekend, de dochtergroepen zijn samengesteld en de stands worden ingericht. De voorbereidingen zijn in volle gang, ook bij Barnkamper Holsteins. “We voeren een TMR-rantsoen. Ons bedrijf is er niet op ingericht om koeien apart te gaan zetten. Op het moment dat ze naar Zwolle afreizen worden ze pas uit de koppel gehaald”, begint Leo de Jong. Van de 160 koeien op het bedrijf in het Gelderse Beusichem zijn een vaars van Balisto en een derdekalfs dochter van Numero Uno geselecteerd voor deelname aan de individuele keuring. De vaars zal een dag eerder al in de ring te zien zijn als de dochtergroep van Balisto mag aantreden. 

Reserve kampioene in Zoelen
Met de reservetitel tijdens de avondbloesemshow in Zoelen op zak, kent de Balistodochter Barnkamper Marilyn 506 het klappen van de zweep. “Het is een hele rustige en aanhankelijke koe die een keuring hartstikke leuk vindt. Ik ben er niet bang voor dat ze zich in Zwolle niet toont”, kijkt Leo met vertrouwen vooruit. “Voor de avondbloesemshow, afgelopen maart, hebben we natuurlijk wel met de koeien geoefend. Voor de NRM oefenen we nog een paar keer, want daar moet het echt goed zijn”, vult Linda haar vader aan. Na een extra wasbeurt reist de zwarte Balistodochter woensdag 28 juni al af naar Zwolle om zich bij de overige deelnemers van de dochtergroep te voegen. 

Kilogrammen eiwit en exterieur
“We streven naar een grote sterke koe die makkelijk veel melk kan geven. Ik kijk op de stierenkaart eerst naar de kilogrammen eiwit en het exterieur”, vertelt Leo die destijds Balisto als genomicstier inzette voor een spoeling. Hieruit werden twee vaarskalveren geboren waaronder Barnkamper Marilyn 506. “Een zeer complete koe met een sterke bovenbouw en dito voorhand en een uitstekend uier”, omschrijft fokkerijspecialist Jimmy Wolff die haar selecteerde voor de dochtergroep. Marilyn 506 heeft een voorspelde 305-dagen productie van 10.350 kg melk met 4,11% vet en 3,33% eiwit goed voor een lactatiewaarde van 115. Haar volle zus presteert in de melkstal met hogere gehaltes nog net even beter. Haar voorspelde 305 dagen productie ligt op 9.691 kg melk met 3,70% vet en 3,59% eiwit wat resulteert in 128 lactatiewaarde. 

Marilyn’s goede staat van dienst
In de diverse keuringsringen hebben de Barnkamper Marilyns al een aardige staat van dienst opgebouwd. In eerdere edities van de NRM kwam Shottledochter Barnkamper Marilyn 194 in de ring bij zowel de dochtergroep van Shottle als bij de individuele keuring. De tweevoudig ‘Miss Betuwe’ haalde hier een verdienstelijke vierde plaats bij de oudere koeien. De Boltondochter Barnkamper Marilyn 252 (EX90) maakte in 2010 en 2012 deel uit van de Boltondochtergroep en mocht ook tijdens de individuele keuring de strijd aan gaan met de top van de Nederlandse melkkoeien. Inmiddels is de Boltondochter 9 jaar oud en met nog 8.000 liter te gaan, hard op weg de 100.000 liter melk vol te maken. 

Functionaliteit voorop
De NRM heeft volgens vader en dochter iets speciaals. “Het is dé nationale show, daar wil je de mooiste koeien zien. Het is prachtig als je daar jouw koeien mag laten zien”, aldus Linda. “De concurrentie is groot dus als ze niet bovenaan eindigen, slapen we er niet minder om hoor”, lacht Leo die eerder ook als jurylid in de ring van de NRM stond. “Ik zie graag een diepe open rib en een hoog, breed achteruier. Maar een koe moet vooral functioneel zijn. Een melkkoe mag er ook als een melkkoe uitzien. De grootste en scherpste koe staat niet per definitie meer bovenaan”, aldus Leo. Waar gaat zijn voorkeur naar uit, jurylid of deelnemer op NRM? Een lichte twijfel is te bespeuren, maar het antwoord is duidelijk. “Als ik met eigen koeien mag lopen, dan kies ik daarvoor”, besluit hij.

Balisto Barnkamper Marilyn ABS Heemskerk2

Balistodochter Barnkamper Marilyn 506, drie weken voor de NRM, in haar werkpak en nog gewoon tussen de koppel.

NederlandheemskerkBelgieNLBelgieFRnonehoverDuitslandexportregular