NLBE NLBE FRDEEXPORT

Uit de oude doos…

Ingenieursbureau Heemskerk B.V. viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Daarom blikken we gedurende het jaar regelmatig terug op producten, stieren en ontwikkelingen die de afgelopen halve eeuw belangrijk zijn geweest voor ons bedrijf. In het eerste deel een stier die van grote invloed is voor de hedendaagse fokkerij en ABS niet alleen in Nederland maar wereldwijd op de kaart heeft gezet:

S-W-D Valiant, een goudmijn…

   Kop Valiant


“Probleemloos en heel aantrekkelijke dieren*)”, zo omschreef Pieter ter Veer in de Veeteelt van september 1984 de Valiantdochters op zijn bedrijf. Als één van de eerste gebruikers van de S-W-D Valiant in Nederland stak hij zijn bewondering voor deze superstier niet onder stoelen of banken. Eind 1979 kocht hij dertig doses S-W-D Valiant en dat bleek een goede investering omdat de prijs nadien nooit meer zo laag is geweest als toen.

Gemiddelde verkoopprijs 300 gulden

In 1984, het jaar van zijn overlijden, werd in Amerika de prijs per dosis vastgesteld op $3.000. In Nederland zou dat fl. 1.000 zijn geweest maar gelukkig wist de grondlegger van Ingenieursbureau Heemskerk, Ing. P.C. Heemskerk, de prijs te handhaven op fl. 825,- per dosis. Als gevolg van de enorme vraag naar S-W-D Valiant kwam de gemiddelde verkoopprijs in Nederland uiteindelijk uit op fl. 300,-. Er werden hier dan ook geen recordaantallen verkocht. Uit de ruim 2500 doses die in Nederland over de toonbank gingen, zijn maar liefst 24 excellente dochters voortgekomen.

Topper tegen alle verwachtingen in

Toen hij in juli 1978 zijn eerste fokwaarde kreeg, waren de verwachting rondom Valiant niet zo hoog gespannen. Moeder Rose Vivian voldeed met haar 85 punten maar net aan de eisen om bij ABS als stiermoeder ingezet te worden. Een echte topper werd dus niet verwacht maar het tegendeel werd waar. Valiant werd een melkvererver bij uitstek en voor Amerikaanse begrippen viel ook zijn gehaltenvererving gunstig uit.

Dipje snel weer te boven

Tijdens de indexdraai van januari 1982, waarin zijn eerste dochters uit de fokperiode werden meegenomen, maakte Valiant een fikse daling in zijn cijfers en liep zijn populariteit flink terug. Maar dat was van korte duur. Snel daarna ging het weer bergopwaarts en net voor zijn sterven realiseerde hij een Inet van fl. 573,- en behoorde daarmee tot de absolute top.

Cutie en Naoma invloedrijke Valiantdochters

Alleen al ABS zette 80 zonen van Valiant in. “Met zoveel zonen zal Valiant ons een stap verder brengen”, voorspelt foktechnisch specialist Morris Ewing van ABS in hetzelfde artikel. Bij ABS zijn zowel Cubby als Southwind invloedrijke stieren geworden. Beide stieren hebben wereldwijd meer dan 1.000.000 dosis sperma verkocht. De moeder van Cubby is Rynd Home Valiant Cutie EX91 en de moeder van Southwind is Southwind Valiant Naoma EX93. Beide bekende stiermoeders met als vader Valiant hebben wereld furore gemaakt. Cubby kennen we als productiespecialist die na 25 jaar nog steeds een positieve fokwaarde heeft voor melk. Cubby is de stamvader in de pedigree van O-man, die hier met zijn zoon Legend veel invloed heeft gekregen. Southwind vinden we terug in de pedigree van Bolton, die met zijn zoon Dorcy nu de meest invloedrijke stamvader aan het worden is in de moderne genomicfokkerij. Invloedrijke Valiantzonen wereldwijd zijn uit Amerika Tesk, Feikjes Boppe uit Nederland en uit Canada Inspiration die via Shottle het kenmerkende spikkeltjes patroon heeft verspreid.

Valiant

Pedigree Valiant

*) Bron: Veeteelt 1984/9 : Bij de dood van Vailant: heeft hij zelf voor z’n opvolger gezorgd?

NederlandheemskerkBelgieNLBelgieFRnonehoverDuitslandexportregular