Jongveemanagement

kaelbchen

Een gezonde veestapel begint bij een goede jongveeopfok. Maar hoe krijgt u dit voor elkaar? Alles begint bij de geboorte van het kalf.

In Nederland is de gemiddelde kalversterfte van geboorte tot een dag na de geboorte 8%. Hierbij is er een verschil tussen de vaarzen en koeien, waarbij we bij de vaarzen over 14% spreken en bij de koeien over 5%. Een eenduidige oorzaak is hiervoor niet te vinden en we kunnen dan ook spreken van een multifactorieel probleem. Naast de genetica van de dieren en de keuze van de stier, spelen ook managementfactoren een rol. Denk hierbij aan voeding in de droogstand/voor het afkalven, huisvesting en werkwijze tijdens het afkalven.

Omdat de geboortekrik als hulpmiddel omstreden is, hebben wij de calfcatcher ontwikkeld die u tijdens het kalven kan helpen. Maar belangrijker is nog om na te gaan hoe het kalfproces bij u dieren verloopt. Dieren zullen kalven in rust, de afkalfplaats is dus van belang. Daarnaast moet een dier de ruimte hebben om te gaan liggen en persen. De uitdrijvingsfase kan bij een vaars tot wel 6uur duren. Belangrijk is dus het dier de tijd te geven en niet te snel in te grijpen. Indien u vermoedt dat het kalf niet goed ligt is ingrijpen natuurlijk wel aan te bevelen. Ook als u ziet dat het kalf het zwaar heeft is ingrijpen noodzakelijk.

Het aantal sterfgevallen tijdens de eerste weken van het kalf is ongeveer 15%. Onderzoek heeft aangetoond dat melkgevende vaarzen die voor het spenen ziek zijn geweest minder groeien en een lagere melkproductie hebben. Ook worden deze dieren minder snel drachtig en hebben ze vaak verschillende gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk uw dieren zo gezond mogelijk te houden. Allereerst is de huisvesting van uw kalveren belangrijk. Door ze in Calf-O-tel kalverhutten te huisvesten heeft een kalf geen last van tocht, maar is er wel voldoende frisse lucht. Door de arbeidsvriendelijke vormgeving zijn ze makkelijk te verplaatsen en te reinigen, dit verlaagt de infectiedruk in de omgeving. Bij een lage temperatuur kunt u ervoor kiezen de kalveren woolover kalverdekjes te geven. Deze dekjes zorgen voor behoudt van natuurlijk lichaamsgewicht zodat de energie die hier anders aan verloren zou gaan beschikbaar is voor groei en diergezondheid.